Veku nakrájíme na plátky, ale nedokrojíme do konce tak, aby dole zůstala spojená. Mezi řezy potřeme máslem, vložíme plátek sýru a šunky, pevně zabalíme do alobalu a dáme rozpéct do trouby.
2
Po vychladnutí necháme trochu ztuhnout v lednici, odbalíme a krájíme šikmo na plátky v opačném směru, než jsme dělali řezy.
3
Podáváme jako přílohu. Lze přidat česnek, oblíbené bylinky - dle vlastní chuti.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Lenka Kristová
|19. 2. 2007 19:04
Ta veka se krájí skoro až do konce, aby se ty plátky daly rozevřít...každý řez se natře tím máslem, strčí se tam plátek šunky a sýra přehnutý napůl, aby tam vešel. Pak se to zmáčkne k sobě a zabalí do alobalu. Pokud je to ztuhlé, nic se nerozpadá, ten sýr při zapékání vše spojí.
Magda
|19. 2. 2007 13:07
Neměla jsem široké plátky, spíš jsem měla problém tam vecpat sýr a šunku - pochopila jsem dobře, že se do jednoho řezu dá šunka i sýr? Asi jsem měla vždy máznout máslem a hned tam šunku se sýrem dát. Já napřed vše naptřela a pak teprve plnila a to už se mi ty jednotlivé řezy pomazané máslem slepily k sobě a byl to horo. Neříkáš, že chuťově se to nedalo jíst, to určitě ne, ale ta příprava nic moc a při krájení se mi některé plátky rozpadaly.
Lenka Kristová
|19. 2. 2007 12:48
Magdo, možná jste měla příliš široké plátky. Pokud děláte tenoučké a dobře dochutíte to máslo, je to chutná příloha. Dělám den předem, rozpékám 10 minut a lednice je nutná, aby šla dobře krájet. Omlouvám se,že odpovídám pozdě, četla jsem váš komentář až teď.
Magda
|18. 2. 2007 18:12
Tak jsem udělala a neoslnilo mě to.
Magda
|16. 2. 2007 17:13
Mám prosbu - v neděli máme oslavu a chci udělat jako jeden z chodů tuto veku. Na jak široké plátky krájet veku než ji začnu plnit, je lepší udělat ji den dopředu nebo v ten den kdy oslava. je nutné dávat ji ztuhnout do ledničky?Jak dlouho se dává do trouby rozpéct?Děkuji za odpověď.
Lenka Kristová
|24. 1. 2007 12:23
Když ji krájím poprvé,krájím plátky malinko zešikma a po vychladnutí zase trochu zešikma,ale v opačném směru než poprvé,tím vznikne na řezu mozaika a vypadá to hezky.
Anonym
|24. 1. 2007 11:25
Nerozumím, jak se to kráji - jako metrový koláč, nebo jako?
Lenka Kristová
|19. 1. 2007 12:17
Jani, recept je podobný, jiný je v tom, že se plátky nedokrojují, ale krájí z opačné strany, aby na řezu byly vidět proužky sýru a šunky a nepodává se zatepla.
Jana Kutačová
|19. 1. 2007 10:15
Je to moc dobré,mám tady už velice podobný recept s názvem Housenka a když přidáte česnek do másla,nic nezkazíte.:o)