Oloupanou cuketu nastrouhat na struhadle s většími kapkami, pokud má jádra, před strouháním vydlabat. Na pánvi pomalu rozehřát máslo, dokud nezačne vonět, ale nesmí zhnědnout. V tu chvíli přidat nastrouhanou cuketu, osolit, chvíli podusit.
2
Když cuketa změkne, přendat do mísy, přidat koření, vejce a podle potřeby zahustit moukou či strouhankou, jak má kdo rád, na těsto asi bramborákové hustoty. Z těsta tvořit placičky, osmažit na oleji.
3
Podávat s brambory na jakýkoli způsob, příp s tatarkou, kečupem, salátem...
4
Klíčovým momentem receptu je rozvoněné máslo. Cuketa jeho vůni natáhne a výsledek je jemné, na patře voňavé jídlo. Do těsta lze samozřejmě přidat dle chuti cokoliv - sýr, uzeninu, koření, atd. Ale nedoporučuji, protože se pak ztrácí ta příjemná máslová vůně a chuť placiček, která dělá cuketové placičky jiné a dobré.