mozzarella
vhodna z Makra na pizzu, zn. Aro. Popř. klasická v nálevu, ale je potřeba po nastrouhání vymačkat vo
černé olivy
čerstvé žampiony
bazalka
čerstvá
Postup přípravy receptu
1
Těsto: 1. Droždí rozmíchejte s trochou cukru a asi ve 3 lžičkách vlažné vody a nechte vzejít kvásek 2. Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte sůl, olej, asi 130 ml vlažné vody a kvásek. Zadělejte hladké pružné těsto, které na dotek lehce lepí. Z těsta vytvarujte dva bochánky a přikryjte je čistou útěrkou, uložte na teplé místo a nechte asi 1,5 hodiny kynout.
Nechte předehřát trobu na program GRILL s cirkulací vzduchu na maximum, ideál 300°C ne méně. Současně nechte předehřát pod grilem i plech.
3
Těsto vyválejte na pečícím papíru do co možná nejtenčího plátu. Přidejte rajčata z konzervy, mozzarelu, šunku, cibuli, olivy a žampiony na tenké plátky. Pokapejte olivovým olejem. Odstřihněte přebytečné okraje pečícího papíru, jinak začnou v troubě hořet. Z trouby vyndejte rozpálený plech a celou pizzu na pečícím papíře přesunte na rozpálený plech a co nejrychleji vložte zpět na nejvyšší možnou pozici pod gril. Doba pečení je pod grillem cca 2 až 2,5 minuty, je potřeba kontrolovat a hlídat zahnědnutí okrajů. Po upečení nechte lehce vychladnout a ozdobte čerstvou bazalalkou. Na horké bazalka zčerná.
Princip pravé chuti pizzi je v jejích rychlém upečení za co nejvyšší možné teploty. Všechny uvedené recepty kdy se peče 10 a více minut budou mít za výsledek obyčejnou buchtu, která nemá z pizzou mnoho společného. Pokud vaše trouba nezvládne Grill + horký vzduch při 300°C, asi nemá cenu se o domací pizzu pokoušet a raději si koupit v pizzerii. Používáme troubu Siemens.