čerstvá zelenina
dle chuti: paprika, patizon, dýně, cuketa...
600
g
maso
vepřové, drůbeží, králičí
Marináda
1
lžička
sůl
1
ks
česnek
nastrouhaný nebo rozetřený, celá palička
1
lžička
pepř mletý
100
ml
pivo
10° světlé (lze i černé)
1
lžička
drcený kmín
50
ml
olej
1
lžička
mletá sladká paprika
, lze i pálivá
Postup přípravy receptu
1
Z piva a ostatních ingrediencí umícháme marinádu, ve které necháme v chladnu, alespoň přes noc (nejlépe 24 hodin) odpočívat - marinovat připravené špízy, které jsme připravili střídavým napichováním pokrájeného masa, špeku a cibule na špejli nebo jehlici. Na špízy můžeme přidat i zeleninu nebo houby. Během marinování špízy alespoň dvakrát otočíme. Alespoň hodinu před tepelnou úpravou vyndáme z lednice. Špízy smažíme na pánvi s trochou oleje nebo pečeme v troubě, případně i grilujeme. Po tepelné úpravě ještě mírně osolíme (nemusí být). Pokud je marinády málo, přiděláme dle potřeby.