šlehačka
zmrzlina nebo zakysaná smetana na dozdobení
Postup přípravy receptu
1
Vypeckované třešně nasypeme do hrnce, přilijeme cca 3 dl vody, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylé vodě rozmícháme pudinky, které za stálého míchání vlijeme k třešním a necháme krátce provařit jako klasický pudink.
Větší vyšší pekáč vymažeme mírně olejem, aby se nám z něj řezy později dobře vyndavaly, na dno naskládáme cukrářské nebo dětské piškoty (já použil obojí), na ně naneseme naběračkou vrstvu třešňového pudinku, kterou rovnoměrně rozetřeme, poté opět dáme vrstvu piškot a takto pokračujeme dokud nám nedojde pudink.
3
Řezy dáme do chladna vychladnout, ztuhnout a proležet (nejlépe přes noc). Poté krájíme na porce, které před podáváním dozdobíme kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny. Zbylé řezy uchováváme v chladnu.
4
Řezy jsou velmi jednoduché, osvěžující a časově nenáročné, pokud vám někdo pomůže s vypeckováním třešní :-) . Můžeme je udělat místo do velkého pekáče třeba do plastových misek na uskladnění potravin. Nechceme-li tak velké množství, postačí snížit množství surovin na polovinu, ale určitě budete brzy dělat další várku :-) .
5
Řezy můžeme udělat i tak, že si upečeme piškotový korpus, který prokrojíme a mezi vrstvy piškotu rozdělíme třešňový pudink. Piškot můžeme pokapat třešňovým likérem nebo vaječným koňakem...