ks
hermelín
(Může být i jiný sýr s bílou plísní, ale nejsou tak dobré)
slunečnicový olej
červené feferonky
(Nejlepší jsou nakládané papričky Piri-Piri a trocha sušených papriček)
česnek
grilovací koření
(Nebo jakákoliv směs - na steaky..)
bobkový list
pepř mletý
nové koření
Pár kuliček
Postup přípravy receptu
1
Nejdříve zahřejeme olej a dáme do něj bobkový list, nové koření, trochu grilovacího koření, sušené papričky a zahříváme tak 10-15 minut - pozor koření se nesmí začít smažit, zhořklo by! - olej musí být jen teplý. Sýry rozpůlíme a dovnitř nasypeme grilovací koření, prolisovaný česnek a prolisované papričky (ty naložené předtím osušíme ubrouskem, aby v nich nebyl lák), kapičku oleje a rozetřeme. Sýry opět spojíme.
2
Do vysoké sklenice střídavě klademe cibuli na kolečka a sýr - mezi jednotlivé vrstvy lovíme koření z oleje, aby nebylo jen na vrchu. Nakonec celé zalijeme zchladlým olejem (na rychlohermelín použijeme teplejší olej, ale neni to ono - zato je naložený za den).
3
Poté sklenici uzavřeme a vyklepeme z ní vzduchové bubliny - tj. mlátíme dnem sklenice o stůl a nakláníme jí (aby cibule nezačala kvasit a olej se dostal všude). Za 3 dny je hermelín perfektní. K němu čerstvý chleba a pivo a je to skvělé.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Michaela Hájková
|6. 6. 2014 19:13
Zdravím,
rozhodla jsem se vyzkoušet tento recept, ale nevím jestli mám dostatečné množství oleje... kolik ho je potřeba? Mám 3l sklenice a doufá, že 3l to nebudou, :-\
Jača
|21. 12. 2013 18:03
ahoj, recept super, už dělám po 3...teplý olej udělá fakt moc, když jsem to dříve zalila klasickym slun. olejem tak to nebylo takové,...ještě přidávám kozí rohy a dělám je do 5L skleniceDoporučuji
mája
|16. 10. 2013 14:16
výborný ale jedla jsem lepší :-*
Marek
|23. 11. 2012 11:10
Doporučuji tam přidat romadůr.
Eva
|7. 8. 2012 12:12
Na dno sklenice přidám pár lístků máty nebo meduňky, má to zase jinou pikantní chuť.Jinak běžný postup.
Naloženo...3 dny to snad vydržíme :-D už se nám sbíhají sliny ;-)
Tip se zahřátým olejem a kořením vidím poprvé a proto jsem se rozhodla vyzkoušet ho.
recepty 73
|18. 3. 2010 14:08
Velmi povedený recept!Dělal jsem již několikrát,hermelín krájím na silnější plátky,může se pak ujídat vidličkou:-).Jiří
Cenda Lysak
|25. 11. 2007 17:50
Eva Kanovska zlobi!
Eva Kanovska
|9. 10. 2007 11:50
My jsme je pripravili pro nase evropske kolegy v kancelari a byly vrcholem vecera. Vzhledem k nepristupnosti nekterych surovin jsme do zahrateho oleje (mimochodem uzasny napad) pridali pouze pepr, bobkovy list a susene pili-pili papricky, zato na podelne rozkrojeny hermelin jsme natreli cesnek s madarskou paprikovou pastou a susenou paprikou a po dvou dnech v lednicce a dvou v pokojove teplote byly akorat - spravna vune i konzistence. Diky za recept!
jirIN
|30. 9. 2007 20:06
Hermelínky nám pěkně zdražují, ale zkusil jsem teď nějakého slovenského příbuzného za levno z Isparu a šlo to taky. Také jsem to poprvé dal do lednice, takže to vydrží déle. Ve špajzu po týdnu to bylo blato, které ani nešlo vytáhnout. V ledničce po 14 dnech ideálka.
Anonym
|13. 1. 2007 20:38
Prostě super, nemám další komentáře
pavel
|13. 1. 2007 16:11
já bych to do sebe nacpal dřív než bych je vubec naložil :-)
Jana Kutačová
|13. 1. 2007 11:29
Jen jsem zapomněla napsat,že Hermelínky byly naprosto vynikající.Nechala jsem je den předtím než šly do nálevu v pokojové teplotě a musím říct,že za dva dny už byly perfektní.Kdyby nebyly tak drahé,jedla bych je od rána do večera.Naštěstí netrpím na žlučník,takže tohle mě trápit nemusí,ale je nás doma víc,kterým Hermelín chutná,takže by nám museli v práci přidat.Tedy myslím peněz a ne práce..o))
veficka
|13. 1. 2007 10:21
skousela jsem a jsou super smakovaly cele rodine
Hana Rožníčková
|31. 12. 2006 17:49
Vynikající záležitost, ovšem pro žlučníkáře zabiják.
Honza
|31. 12. 2006 15:15
mám velkou chuť, když to vše pozoruji
Jana Kutačová
|7. 9. 2006 10:06
Di: držím..o))))
martin jirout
|7. 9. 2006 01:43
luxusní záležitost hlavně k pivku hermelíny nakládám podobně a proto hodnotím za 1 protože jsou opravdu skvělé vřele doporučuji
Di
|6. 9. 2006 22:19
Vydržte, jinak to newbude ono!!!
Jana Kutačová
|6. 9. 2006 17:16
Už mám naloženo a stále ty hermelínky pozoruji......No,tak to jsem zvědavá,jestli to do soboty vydržím.Pochybuji!.:o)
Hana Petrů
|6. 9. 2006 15:55
vypadá to velmi dobře.Jdu koupit hermelín
Jana Kutačová
|6. 9. 2006 10:27
Tak tomu věřím,že musí být perfektní.Jen to vydržet ty tři dny..o))