Mouku prosijeme sítem se sodou a dále vmícháme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Bochníkem asi 20x bouchneme o vál, aby utekl vzduch - říká se "těsto vybouchat". Já dělám i vícekrát, řekněte manželovi. Necháme přes noc někde v chladu a 3 hodiny před válením dáme do pokojové teploty. Krájíme po kouskách, jednotlivý kus, ze kterého budeme válet prohněteme v ruce a vyvalujeme plát. Je to fuška. Na malé figurky široký tak 3 mm, na velké - třeba ryby asi 5 mm. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Mažeme štětečkem na vodovky rozšlehaným vejcem. Vajíčko si rozšlehejte třeba 2 hod. dopředu, ať na něm není pěna. Mazejte jemně, ať na perníčcích nestojí vajíčko - nejsou malé kaluže. Před pečením nechejte namazané chvilku osušit - tak 10 min. a dejte do vyhřáté trouby. Pečeme při 175-190 °C do červena. Kontrolujeme a první 2 min. neotevíráme troubu. Záleží, jak chcete mít perníčky tmavé. Podle toho sem tam nakoukněte a určete, jak dlouho ještě budete péct.
2
Perníčky jsou po upečení tvrdé. Pokud jsou na stromeček, nechejte v suchu, pokud na jídlo, dejte rozležet do vlhkého sklípku nebo aspoň na balkón. Ale tyto jsou speciálně na stromek, nerozlévají se a drží tvar. Na jídlo je tady hodně druhů, které jsou měkké rychleji, nebo hned po upečení.
3
**Poleva:** 1 bílek, 150-180 g 4x prosátého cukru moučka - třít ručně dřevěnou vařečkou - trvá to asi 25 minut
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Petra
|24. 11. 2015 16:23
Proč mi sem nejde dát komentář ? Dotaz?
Petra
|24. 11. 2015 16:22
Dobrý den,mohu se zeptat ta poleva jestli jsem to správně pochopila?...bílek který není ušlehaný jako sníh se s prosatým 4x moučkouvým cukrem tře vařečkou asi v nějaké uzší a nádobě až po 25 minutách vznikne poleva? Pochopila jsem to správně? Děkuji za odpověd předem a také za Váše skvělé recepty :-)
S pomocí Boží O:-) ať se povede :-)