Recept je na chaloupku a ještě vám i zbyde na pár perníčků :)
2
Vypracuje se těsto, rozválí se na tenčí plát - asi 3 mm. Válet se musí na cukru moučka, nemusí se potírat vejcem, peče se na pečícím papíru - jde krásně sloupnout a díl nepraskne - asi 7 min. na 200 °C (podle trouby).
Díly se po vychladnutí můžou hned lepit polevou. Cukr na polevu musí být přesátý, aby neucpal pytlík, bílek se nešlehá, protože by pak hmota byla moc křehká, jen rozmícháme. Zakápne se citr. šťávou nebo octem. Cukru podle odhadu, hmota musí být lepivá, aby díly držely u sebe. Když je cukru moc, tak už zase nelepí a nejde zdobit, sáček se trhá. Vemte obyčejný igilitový sáček a ustříhněte růžek, vznikne malinká dirka. Lepší jsou pevnější sáčky. Rampouchy se dělají tak, že si na okraj střechy uděláte "bobek" z hmoty a pak ho protáhnete.
4
Rozměry: Podložka 1ks 24x18 cm, boky 2ks 18x8 cm, střecha 2ks 22x10 cm, štít 2ks 12x8 cm, trojúhelník má strany 8,5x8,5x12 cm a nahoře svírají pravý úhel, dveře 1 ks 4x6,5 cm, okna 4 ks 2,5x3,5 cm. Komín těžko popíšu, tak si s ním poraďte ;-)
5
Těsto je moc dobré a křehké, perníčky z něj jsou moc dobré a krásně voní.
Chválím. Musela jsem sice přidat trochu víc másla a také jsem přidala kakao, aby byl perník tmavší, ale jinak SUPER! Dělala jsem prvně a velmi se povedlo. Doporučuji!
Adriana
|24. 11. 2016 14:16
tak to je bomba..vzhledem k tomu že se to nejí tak to zkusím taky Celkově to bude pro mě pro první pečení chkaoupky tak proč si to nezjednodušit ;-)
Danka
|17. 12. 2015 10:11
Zdravím všechny,
Chaloupka se mi povedla poprvé po 4 letech co ji zkouším. Těsto je vynikající.
Budu za barbara, ale tentokrát jsem nenechala nic náhodě a chaloupku jsem slepila tavnou pistolí.
Pokusy lepení cukrovou hmotou vždy dopadly tragicky. Tentokrát chaloupka drží a spoje jsem zamaskovala bílou polevou takže nejsou vidět. Tvořily jsme s dcerkou a obě jsme spokojené. Zkusím dát foto.
:-)
Jaňourek
|7. 12. 2015 19:22
Zdravím všechny nadšence do pečení,já se vloni patlala s chaloupkou s dvěma vnoučkama 5-6 let.Bylo to velmi velmi složité skloubit jejich nadšení pro věc s náročností přípravy chaloupky.
Dílko se povedlo,jednou se sesulo,nevadilo,slepili jsme znova,hošánci tleskali,očička svítila radostí a potom?
Zalezli s chaloupkou za dveře a celou celičkou ji tentýž den ,jak to napsat slušně,no zblajzli.Já byla na infarkt,chtělo se mi docela brečet,ale pak jsem se smála až mi ty slzy teda tekly.
Zítra jdeme tvořit.Dám s majzla.Schovám ji.
Tož tak.
Gurmánka
|6. 12. 2015 12:08
Já udělala t samé a těsto je nádherné a chaloupka výborná. :-)
misa
|4. 12. 2015 08:09
100g másla bylo pro me nějak málo. těsto se nechtělo spojit porad se drolilo. dala sem nakonec :-! celou kostku másla.
Bejen
|8. 12. 2014 23:38
:-X
Renata
|3. 12. 2014 14:30
Naprostá spokojenost doporučuji a děkuji!!! dělám už 7 chaloupku dle tohoto receptu zasebou a jsem naprosto spokojená ;-)
Veronika
|15. 12. 2013 18:03
chaloupku jsem dělala poprvé a slepila jsem ji tubičkami od dr.Oetker =) a chloupka zatím drží=) tubičky jsou sice drahší ale drží a uschnou během 20 minut=) trosku nachvilku stačí občas podepřít dílky ale jak už máme boky a vše chaloupka se nebulá ;-) a drží
Zdenka š.
|2. 11. 2013 07:23
Ahoj ja delam chaloupky uz nekolik let.. A recept delam od oka:-) vysypu 1kg hl mouky hodim do toho kostku hery 1prasek do perniku trochu kakaa trochu medu trochu mleka a 2zloutky.(bilky si necham na polevu) a udelam z toho hmotu tak akorad.
Mně se zase zlomila střecha, ale jak jsem se potom dočetla na jiných stránkách, tak to bylo mou nedočkavostí. Perník se má prý nechat do druhého dne odležet, aby ztvrdl a nelámal se. Doporučuji použít párátka na přichycení dílů. Cukr přecejen není vteřiňák. Recept je dobrý. Děkuji.
Kučerová jana
|11. 12. 2011 20:21
A drží to skvěle! ;-)
Kučerová Jana
|11. 12. 2011 20:20
Vyzkoušeli jsme! Překvapilo nás, že chaloupka není tmavě hnědá, ale líbí se nám. V polevě není gramáž cukru, tak jsme si ji našli jinde. (na jeden bílek 170 gramů cukru 8-) )
pavla
|3. 12. 2010 13:19
I mě se po nazdobení rozpadla, takže 3hod. práce v háji Vřele nedoporučuji tento recept!
Je to dobré aš na to že sem to dělal 5hodin 2x se mi to rozpadlo takže 15hodin sem u toho stravil s přítelkiní
Pepíček Jelito
|26. 8. 2010 01:08
To máš fuk Červená Jitko,nevydrží tak jako tak, Jeník s Mařenkou ji voloupou co by dup! Pokud ji chceš odleželou zahrabej ji do hnoje, tam ti ji nikdo nesežere a bude ještě hnědšííí !!!
Jitka Červená
|25. 8. 2010 16:36
Chtěla bych se zeptat jak moc dopředu ji mám udělat, aby se mi do Vánoc nerozpadla, nebo aby byla pěkně odležená.Děkuji