Vymažte vyšší plech a vysypte ho moukou, přebytek dejte do mísy společně s ingrediencemi. Zapněte troubu a nastavte na 160-170 °C. Ingredience v míse promíchejte, dřevěná vařečka se neohýbá a proto je lepší než plastová, která jde naopak od dřevěné umýt v myčce. Do těsta jsem experimentálně přidal špetku soli, lžičku kakaa a špetku rozpustné kávy. Těsto je možné v případě potřeby zředit mlékem či dosypat moukou. Pokud jste s těstem spokojeni, nalijte ho do plechu.
2
Nebojte se, rozlije se rovnoměrně. Na závěr těsto posypte volitelnými ingrediencemi. Plech vložte do trouby. Troubu nařiďte na 25 min., pak už budete muset proces pečení kontrolovat sami. Občas do těsta píchněte a pokud se na špejli nebo párátku nedrží neupečené těsto, jste hotovi. Já nechávám perník ještě chvíli ve vypnuté troubě, neb mám rád křupavější okraje. Perník můžete po zchladnutí potřít polevou, ale to jen v případě, že jste ochotni mýt navíc zašpiněné nádobí.