Vánoční perníčky jsou symbolem vůně, pohody a tradičního pečení, které provoní každý kout domova. Perníčky navíc nejsou jen pochoutkou – jejich zdobení a vykrajování je rituál, který spojuje generace. Upečte si je podle našeho receptu!
RADA: Jak vyrobit máslo?
Podle mně nejlepší recept. Je týden před Vánocemi a jsou stále skvěle měkké a voňavé (je to cca měsíc co jsem pekl) ;-)
Zkuste přidat do každé krabice rozkrojené šťavnaté jablko
Po zpracování bylo těsto hodně řídké, ale v ledničce se rozleželo a krásně se s ním pracovala. Včera jsem je pekla, chuťově výborné a byly měkoučké. Dnes jsem chutnala a jsou měkké stále, tak uvidíme, jestli to vydrží až do Vánoce. :-P
Ach jo tak mě ty perníčky ztvrdly :( :'( nemůžete mi dát asp nějakou radu jak zařídit aby změkly dříve ? O:-)
Dnes jsem pekla,vůně nádherná,chuť výborná, myslím,že upeču ještě jednu dávku, i mě zajímá,zda-li zůstanou měkké :-P
Musím říct,že jsou výborné, myslím,že udělám ještě jednu dávku,jen počkám pár dní,jestli třeba neztvrdnou :)
Taky musím mooc pochvalít! Pekla jsem je před 14 dny a jsou měkkoučke, poslední 2 roky co jsem dělala perníky nikdy v čas nezměkli, takže mnohokrát děkuji za recept 1* ;-)
Prý se má těsto nechat uležet v ledničce cca 24 hodin a pak se nelepí. To říkala máma, chystám se je péct.. 8-)
Perníčky jsou fakt SUPEEER! Voňavé, měkké, krásně barevné, utržené jako z perníkové chaloupky z pohádky, MŇAM, .... :-) Dávám za 1* !
Výborný recept, opravdu měkké hned po upečení,netvrdnou,jíme už 14dní:-))a stále jsou výborné*
Kdo má problém s měkkostí perníčků či těstem, tak tady přidávám recept od známé: 45 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru,5 dkg másla,10 dkg medu,2 vejce,1,5 lžičky jedlé sody,1,5 lžičky koření (anýz, fenykl, skořice, badyán, nové koření, hřebíček, vanilka)Těsto rozválíme na 3 mm, vykrojené jej pokládáme na vymazaný plech.Někde jsem i slyšela, že se do krabice, kde jsou uložené, přidává krajíc chleba. Jakmile ztvrdne, vyhodí se a dá se nový. Mělo by to napomoci ku měkkosti.Recept, který zde píšu, máme osvědčený, jsou to perníčky, které jsou měkké ihned a zůstávají měkké i po delší době.
Tak ještě abych hodnocení doplnila: perníčky jsou vskutku měkké, ALE těsto je dost háklivé na pečení. Když jsem tu četla, že se pečou 12 - 15 minut, zdálo se mi to mnoho a skutečně jsem pekla kratší dobu. Když jsem zkusila mírně ztrumit teplo, udělal se "brousek" - tedy perníčky nevyskočily a zůstaly jakoby zvrásnělé a na chuť nedobré. Ty perníčky, které se upekly dobře, dcera degustovala, ale tvrdí, že ty naše tradiční jsou i chuťově lepší.... Takže tímto receptem skutečně nadšená nejsem.
Teda poprvé jsem zkusila jiné perníčky, než na které jsem zvyklá, neříkám, že jsou špatné (zatím jsem neochutnala), ale ta piplačka s těstem, které skoro teče, to je hrůza. Těsto po kouskách vytahuji z mrazničky (!) a vyvaluji. Musím fofrem na plech a už se to zase paplá.... teď jsem dala první plech do trouby, jsem zvědavá, jak to dopadne.... Ale i pokud budou dobré chuťově a hned k jídlu, dělám je naposledy. Už si dám vždy pozor, abych udělala těsto dotatečně dopředu a napekla včas.....
Perníčky všem moc chutnaly,posílám ještě i fotografii..o)
Perníčky jsem dělala celkem třikrát, jednou z žitné mouky, podruhé z celozrné pšeničné hladké potřetí ze špaldové a s třtinovým cukrem. Ty první se daly dobře vykrajovat ale jsou trošku tvrdší, druhé vynikající, třetí taky super, jen se mi to trochu lepilo ale chuťově asi nejlepší. No prostě, dávám za jedna - dnes jsem zadělala na čvrté, protože už nemám žádné :o)
Zapomněla jsem napsat komentář,tak jen mohu říct,že jsou opravdu krásně voňavé a měkké.Dnes jsem 3 hodiny zdobila a jsem moc spokojená s celkovým výsledkem.Hodnotím za jedna...o)))
Nemají chybu, opravdu jsou ihned měkké - a už neztvrdnou. Klidně můžete vymíchat v míse, pokud se nechcete s tím na vále "patlat" ručně. Mně vzniklo hned krásné hladké těsto, nelepilo se. Kromě skořice jsem dala i cca 2 lžičky zázvoru a přidala i kakao, naopak neměla jsem hřebíček, ten to určitě chce taky.
Tak,těsto jsem dnes vyrobila,zítra upeču a dám vědět jaký byl výsledek.Taky jsem přidala trochu kakaa,ať jsou perníčky tmavší.Těsto se mi taky lepilo,ale já si nějak poradím.Ozvu se jak jsem dopadla.o)))
Chystám se na moje první perníčky a z mnoha receptů na internetu zkusím tento, kolik asi toho kakaa?Děkuji
Pro Elisku - v Nemecku se da koupit v drogeriich natron - (v sacku nebo v krabicce) -mam ho odzkouseny, funguje.
pro Elisku, misto sody lze pouzit prasek do peciva, ja jsem pouzila na 800g jeden kyprici prasek do perniku.Pokud ho nemate nahradte normalnim, ale pridejte pernikove koreni
Těsto jsem udělala z žitné jemně mleté mouky, teď odpočívá v ledničce tak uvidím jak dopadne pečení. Určitě dobře i syrové mi velmi chutná :o)
Mohla bych jedlou sodu nahradit praskem do peciva? Ziju v zahranici a navim kde ji koupit. Diky za radu, pernicky budu pect poprve...
Perníčky jsou skvělé! Děkuji za recept!Kakao jsem taky přidala. Sice jsem v úspěch zprvu nevěřila - při přípavě těsta to smíchané vypadalo jako lepivé bláto (což se změnilo uležením do druhého dne v chladnu) a je s tím trošku větší práce při vykrajování, ale vážně jsou výborné. PS: v pekárně bych to po zkušenosti s konzistencí těsta nezkoušela, myslím, že by jste s tím Věro měla větší práci, než kdyby jste to těsto připravila ručně.
Zkoušel někdo připravit těsto v domácí pekárně? Třeba program těstoviny (nudlové těsto)? Mám pekárnu Moulinex XXL 50030
Tenhle recept je úžasnej.Těsto je sice měkší,ale s tou moukou to jde bezva.Taky jsem přidala kakao a jsou teď super a hlavně měkoučké.Moc se povedli a kdybych je neschovala tak je dnes musím dělat znovu,ale teď jsou v bezpečí.Děkuji a všem spokojené krásné vánoce.
ještě k té tvrdosti, asi jste je pekla dlouho. První várku jsem pekla těch 15 min a měla jsem je malinko tvrdší a nebyly tak dobré, pekla jsem je ve vyhřáté troubě spíš těch 12 min. Ale to je asi dost individuální věc a asi také záleží na tloušťce těsta, já ho vyválela víc ( asi 2 mm) a dělalo se to dobře, ale nevím na kolik stupňů, tak snad vám to pomůže........držím palce a všem přeji MOOOOC HEZKÉ VÁNOCE
Všem přeji hezký den, taky jsem dělala perníčky poprvé a těsto se mi také lepilo, ale ne moc. Při vyválení těsta jsem si musela, víc než jsem zvyklá, moučit vál a pak už to bylo dobré. Ale hlavně chci strašně moc poděkovat za recept a i když jsem měla strach z pečení (pekla jsem je na chalupě v kachlových kamnech, kde se dá teplota regulovat jen dřevem :-)) moooc se mi povedly a málem jsme je s přítelem snědli. Jsou perfektní, udělám je teď ještě jednou. Mám radši tmavší barvu, přidala jsem do těsta kakao...... Před pečením jsem je ještě ozdobila oloupanýma a rozpůlenýma mandlema a taky to vypadá skvěle a chutná ještě líp......takže moc děkuji G.
Pernicky jsem delala poprve a testo se mi lepilo. Pridala jsem trochu mouky a ted se mi zda, ze pernicky jsou trochu suche. Kde jsem udelala chybu? Jinak jsem moc rada, ze jsou hned mekke a nemusim cekat az se odlezi.
Tak jsem dnes zadělala a dcera upekla. Plech jsem ani nevymazala ani nepoužila peč. papír a šly krásně sundat z plechu. S těstem je to nejdříve patlačka, ale to je s medovým skoro vždy, ale jinak se s ním pracuje hezky. Perníčky jsou moc dobré. Polevu jsem dělalatak, že jsem vše dala do mísy a metličkou šlehala tak dlouho, až byla nádherně hustá. Ani žádné prosévání cukru atd. a vyšla nádherně.
A když do těsta přidáte trošku kakaa, získají nááádhernou barvu...:-)
Dělála jsem perníčky poprvé a sotva vychladly,tak je děti snědli.Takže nakoupím suroviny a jdu na to.PS:tentokrát je pečlivě schovám.Díky za recept.
pernikove koreni se nedava,-muze?dekuji
Kolik jste tam dala toho koření na perníky? Stačí ta 1,5 lžičky?
souhlasím,jsou vynikající....jdu je péci také po druhé v jednom týdnu....jen to koření jsem nahradila směsí koření na perníčky.......píšu 1
Hezké Vánoce!tak já teda zkusím tyto perníčky upéci. Kolik je z jedné dávky cca kousků perníčků - takových těch normálních velikostí.......dík za odpověď.Iva
Rozhodne chutnaji... uz je delam po treti ve dvou tydnech, protoze nikdy nevydrzi dele nez dva dny!
lepší jsem ještě nejedla,dávám za 1