mandle půlené
nebo nasekané, nebo ořechy, kokos...
bílková poleva
Postup přípravy receptu
1
Mouku s cukrem, kypřidlem a kakaem promícháme v míse. Přidáme med, rum, mléko a vypracujeme těsto, které nám půjde dobře (ne z tuha) válet na pomoučněném stole. Dle kvality mouky a velikosti lžíce si podle potřeby můžeme přidat při zpracování ještě trochu mléka.
Těsto rozdělíme na dva díly. První díl si vyválíme rovnou na pečícím papíře, který budeme vkládat do remosky nebo formy na pečení o průměru cca 32 cm. Tento plát těsta potřeme zhruba 200 gramy povidel. Pokud máme povidla tužší, naředíme si je třeba rumem, černým čajem, likérem...
3
Na povidlový plát položíme druhý vyválený perníkový plát. Doporučuji poprášit fólii hladkou moukou, na ní rozválet druhý díl těsta a ten pak přenést na povidlový plát.
Zdobení je na každém z nás a našich chutí. Pokud chceme perník s čokoládovou nebo bílkovou polevou, můžeme koláč již péct. Pokud chceme zdobený mandlemi, pistáciemi, ořechy..., tak těsto potřeme promíchaným bílkem a poté posypeme mandlemi...
5
Pečeme v remosce nebo předehřáté troubě na 170 stupňů 25 - 30 minut. Po vychladnutí dozdobíme dle chuti, pokud jsme nezdobili před pečením.