ks
plátky krkovičky bez kosti
, silnější, cca 2 x 200 gramů
koření - 7 druhů pepře
sůl
40
g
uzený špek
1
lžička
olej
80
g
cibule
2
stroužek
česnek
200
g
čerstvé houby
nebo zmražené
300
ml
vývar
dle potřeby, cca
jíška
dle potřeby na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Silnější plátky krkovice po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme je a opepříme drceným pepřem sedmi druhů.
2
Uzený špek jemně pokrájíme a dáme ho do hrnce se lžičkou oleje a s drobně pokrájenou cibulí. Smažíme téměř dozlatova, pak cibuli nahrneme ke straně hrnce, na dno vložíme připravené plátky, které z obou stran osmažíme dozlatova.
Po osmažení masa přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek.
3
Do hrnce přisypeme pokrájené, spařené a scezené lesní houby, přilijeme vývar (cca 2 dl) a dusíme doměkka, za občasného podlití a promíchání.
4
Omáčku zahustíme dle potřeby malým množstvím jíšky, necháme provařit, případně ještě dochutíme solí a pepřem.
5
Podáváme s knedlíkem, rýží, noky, bramborem...
6
Pokud chceme, můžeme omáčku zjemnit smetanou, ale není to nutné. Omáčka by měla být pikantnější, po pepřích výraznější chuti.