Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně prošleháváme do vychladnutí.
2
Na vál nasypáme plátky oříšků, spíše takovou malou hromádku, lžící klademe hmotu a lehce vyválíme malé válečky. Ohneme do tvaru rohlíčku, klademe na plech vyložený papírem na pečení a sušíme zvolna asi při 100 °C. Po zhruba 30 min. vyzkoušíme, zda jsou uvnitř pěkně prosušené.
3
Další varianta je s kokosem. Při sušení hlídejte, ať se vám kokos nespálí, je háklivý a rohlíčky by nebyly bílé. Doma děláme oboje, ořechy si týden předem krájím na tenoučké šupinky u televize malým ostrým nožíkem. Krájím je v ruce, je to styl jako když škrábete bramboru.
Včera jsem pekla z poloviční dávky, sníh jsem nešlehala nad parou,nechtělo se mi, a navíc to je, jak jsem zjistila,zbytečné.Ze dvou bílků jsem měla stejně rohlíčků jako ze 4 šlehaných nad parou.Jen potřebovaly o něco déle sušit.Příště je zkusím upéct stejně jako cukroví na cca 170°C do zrůžovění.Zkoušela jsem obě varianty- oříškové i kokosové a oříšková varianta je podle nás lepší.
Rohlíčky jsou výborné.Ze 4 bílků jsem měla 2 plechy.Asi budu muset udělat ještě z jedné dávky, taťka už mi jich polovinu snědl (pekla jsem je dnes odpoledne :-)).
Sylva Karešová
|11. 12. 2008 15:36
Bohatě stačí mleté oříšky, dělala jsem tak včera a vypadá to také pěkně, není potřeba se piplat s krájením šupinek.
Irena Karlíková
|8. 12. 2008 21:17
Holky, pěkně jste mě navnadily. Hned zítra to vyzkouším s prckama. Jeden dostane kokos, druhá oříšky (aspoň se nebudou prát) a děj se vůle boží... ;-))
Helča z hor
|18. 12. 2007 16:29
Vynikající a snadné!Dávám za 1!!!
Jana Kutačová
|6. 12. 2006 23:26
anonym: obaluji to v jemně mletých oříšcích.S tím kokosem jsem to nezkoušela ,ale letos vyzkouším i tuto variantu.Přiznám se,nikdy mne to nenapadlo.:o)
Anonym
|6. 12. 2006 21:21
Paní Kutačová, ty vlašské ořechy jsou mleté najemno?Děkuji
Hana Rožníčková
|4. 12. 2006 17:02
Teda já nevím nad čím tak koumáte?? Prostě až si z ingrediencí uděláte hmotu, tu vychladíte, tak si na vál dáte strouhané nebo krájené oříšky, z kastrolu vezmete malou lžičkou hromádku a tu obalíte v těch oříšcích a upravíte do tvaru rohlíčku. Dáte sušit do trouby. Holky, doufám, že je to už jasné...
Ľýdia
|4. 12. 2006 15:07
Tak proč tu nekdo píše, že v mletých ořechu se to vyválí,a nekdo v plátcích, a to jedna lžíce, to jeten jeden rohlíček?Promˇinte, taky temu nerozumím.
Anonym
|3. 12. 2006 17:47
Káťo , našlehaná bílková hmota se obalí v oříšcích nebo kokosub,udělá se šulánek,vytvaruje do rohlíčku a potom se dá na plech a suší v troubě,nic se po usušení neobaluje.Napiš,pokud bys něčemu nerozuměla
Káťa
|3. 12. 2006 15:37
Tak temu nerozumím, nejprv se dají namalínke plátky lístkové oříšky, na to ta hmoty - kdy s eudelá rohlíček, dá se sušit a po upečení se toješte obaluje v mletých vlašských ořechu, nebo kokosu? Dejte prosím vědet. Děkuji.
Jana Kutačová
|2. 12. 2006 23:01
Kajko: obaluji převážně ve vlašských,ale když mám nějaký zbytek lískových,klidně přidám.Jinak úplně původní recept co mám já je s vlašskými ořechy.Vůbec nevadí,když se nepodaří rohlíčky(mě osobně málokdy),tak dělám jen takové "šulánky" z toho sněhového těsta a je to úplně stejně dobré a hlavně velice rychlé:o))
Kajka
|2. 12. 2006 19:39
Právě jsem se chtěla zeptat na ty mleté oříšky na obalení a vidím , že je to vyzkoušené. Paní Kutačová, jaké ty oříšky používáte? Lískáče nebo vlašáky? Děkuji
Hana Rožníčková
|2. 12. 2006 10:27
Cukr písek je krupice, mletý je moučka.
Jana Kutačová
|2. 12. 2006 09:48
Dělám tohle cukroví každoročně a mohu jen doporučit.Skladovat se může normálně v krabici na balkóně a obaluji to v mletých oříšcích.Oblíbené cukroví mého manžela:o)
Anonym
|1. 12. 2006 23:15
Cukr písek ja prosím mletý, že ? díky
Anonym
|1. 12. 2006 23:13
Dobrý den, prosím Vás, dá se toto cukroví skladovat s ostaním v krabici na balkoně? Vypadá to moc dobře a chci vyzkoušet. Děkuji Míša
Šárka Tkáčová
|27. 11. 2006 08:23
Kajko,oříšky neloupu,takže jsou to tenké šupinky oříšků s hnědými krajíčky.
Kajka
|24. 11. 2006 21:03
Šárko, prosím Vás, ty oříšky jsou oloupané? Cukroví vypadá báječně, určitě letos vyzkouším. Děkuji
Ivana C.
|24. 11. 2006 07:32
Vloni přinesl kolega ochutnat - NO BOŽSKÉÉÉÉ!!!!
Šárka Tkáčová
|23. 11. 2006 14:00
Andro,určitě daly, ale ten vzhled toho bílého rohlíčku a těch šupinek , teď jsem na rozpacích , loni jsem neměla digi foťák , fotit budu ale až je budu péci, ale když se obalují v kokosu , tak pro ne ve strouhaných oříšcích.Já mám recept už léta a Vánoce se bez těchto rohlíčků neobejdou .Získala jsem ho tak , že jsem přišla pokecat k sousedce a ta pořád strouhala ty šupiny,ptala jsem se , na co to je a odcházela s receptem.