Tento elegantní koláč tvoří dozlatova upečený křehký korpus a náplň z pekanových ořechů a čokolády dochucená trochou bourbonu. Užijte si dokonalou souhru chutí s každým soustem, které se vám bude doslova rozplývat na jazyku.
Mouku dejte do mísy se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kousky a vmíchejte do mouky - jakmile se obalí moukou, rychle jej zpracujte rukama. Ke konci přidejte javorový sirup a promíchejte.
Uprostřed udělejte důlek, do něj dejte žloutek, vodu a citronovou šťávu. Za pomoci nože zapracujte do směsi. Rukama promíchejte na drobenku, z ní vytvořte kouli. Zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
3
Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto do kruhu o síle 2-3 cm, počítejte s pár centimetry na okraj. Plát vložte do formy vymazané máslem a jemně zatlačte do drážek, pak odřízněte přebytečné okraje. Dno propíchejte vidličkou a nechte 20 - 30 minut chladit v ledničce.
4
Troubu rozehřejte na 200°C. Na korpus položte pečící papír a na něj nasypte fazole. Fazole použijte aby vám koláč nevyběhl. Formu položte na plech a pečte ve střední části trouby asi 12 minut, dokud nezezlátne. Odstraňte zátěž a pečte ještě asi 10 minut. Nechte vychladit.
5
Připravte náplň. Pekanové ořechy rozprostřete na plech a dejte asi na 6 minut do horké trouby, pak je nahrubo nasekejte. Teplotu v troubě snižte na 170°C.
6
50 g čokolády rozpusťte při nízkém výkonu v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Rovnoměrně ji rozetřete po koláči.
7
Vejce rozbijte do misky a přimíchejte cukr, sirup, bourbon i vanilkový extrakt a vše metličkou umíchejte dohladka. Přidejte máslo s citronovou šťávou a trochu vloček soli, poté vmíchejte pekanové ořechy. Naplňte korpus. Zhruba 30 - 35 minut pečte ve střední části trouby. Koláč vyndejte a nechte ho vychladnout.