Uvařené oloupané brambory najemno nastrouháme, přidáme vejce, sůl, polohrubou mouku - vypracujeme bramborové těsto. Z těsta vypracujeme na vále válečky, nožem nakrojíme do poloviny čtverečky. Válečky vložíme na vymaštěný plech a upečeme v troubě do zlatova. Pak čtverečky dokrojíme, vložíme do mísy, zalijeme vroucím (!) mlékem a pod pokličkou protřepeme, aby se mléko vsáklo. Přebytečné mléko slijeme.
2
Na talíři sypeme mákem nebo strouhaným perníkem s cukrem. Výborné zejména pro děti!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jana T.
|26. 2. 2009 09:48
jistě že peciválky - omlouvám se za překlep
Jana T.
|26. 2. 2009 08:37
Dělala je babička, taky jsme jim říkali pecivákly. Postup mně byl hned jasný, protože si to pamatuju. Válečky těsta se zploštily a nakrojily až na plechu. Po upečení se na ty čverečky rozlámaly.
Radka Křížová
|25. 2. 2009 23:51
u nás se peciválky dělaly z kynutého těsta s přidanou nastrouhanou bramborou,postup jinak stejný..a po upečení a spaření mlékem jsme je míchali s povidly smíchanými s umletým mákem,takhle je moje babička na vysočině dělá co pamatuju
6Verunka 6
|24. 2. 2009 20:51
Jsou skvělé. Dělala je už moje babička na Vysočině.
Jitka V.
|13. 3. 2006 12:32
Asi jsem to úplně přesně nepopsala pro neznalé hospodyňky. Jídlo není jako šlejšky (šulánky a pod.) s mákem, protože se peče v troubě. Zkrátka vytvarujete na vále rukou váleček, ten trochu zploštíte a nožem nakrojíte čtverečky (ne úplně). Pak dáte celé pruhy na plech a po upečení teprve čtverečky v pruzích dokrojíte. Máte tedy malé upečené (!) kostičky.
Eva
|13. 3. 2006 11:47
to jsem ráda, že už je to jasné, byla by to velká škoda nevyzkoušet. Dobrou chuť, dámy!
Ivana
|13. 3. 2006 11:30
Ano, "pruh těsta" už chápu, ale předtím popsaný "váleček a z něho čtvereček" byl pro mě taky nesrotzumitelný.
Jaroslava Oumarová
|13. 3. 2006 11:20
Evo, díky, teď už je to jasné:-)) Mátly mne ty válečky a čtverečky. Jídlo neznám, ale vyzkouším:-)
Eva
|13. 3. 2006 10:26
pro paní Oumarovou - pokud nechápete "tvar při pečení", představte si dlouhý pruh těsta, na kterém nožem (napříč) naznačíte, ale nedokrojíte dílky (např. čtverečky), které po upečení dokrojíte. Vše ostatní mi přijde naprosto srozumitelné - a recept výborný!
Jitka Malinová
|13. 3. 2006 10:20
Já to vidím jako jednuduché šišky s mákem. Autorka nám to určitě upřesní.