Nejdříve si uděláme pyré, a to tak, že v menším rendlíku orestujeme na dvou lžících olivového oleje nahrubo nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nakrájený česnek na plátky (česnek se nesmí spálit, zhořkne) a potom cuketu nakrájenou na kostky zhruba 1x1 cm, a vše chvíli restujeme. Asi po dvou minutkách přidáme vývar, přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.
2
Troubu si předehřejeme na 200°C.
3
Mezitím lososa rozpůlíme (150 g), osušíme, osolíme, opepříme bílým pepřem a ze dvou stran dáme na každého dvě snítky tymiánu. Listové těsto roztáhneme na stůl tak, aby byly kratší strany napravo a nalevo, (necháme si i původní pečící papír) a svisle ho rozkrojíme. Lososa položíme svisle doprostřed, těstem ho zabalíme zprava i zleva, konce buď přehneme nebo odkrojíme, otočíme ho spojem dolů a ze zbylého těsta můžeme nahoru udělat libovolnou ozdobu. Dáme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem, důkladně potřeme rozšlehaným vejcem a jemně osolíme. Celé to dáme do rozpálené trouby a pečeme 15 minut.
4
Cuketa se nám dodusila (nesmí tam být moc tekutiny, jinak pyré bude moc řídké), odstavíme a řádně rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvým pepřem.
5
Připravíme si zálivku na salát, a to tak, že do mísy dáme lžíci olivového oleje, lžíci červeného vinného octa, lžíčku medu, sůl, trošku pepře a vše důkladně promícháme. Dále do mísy dáme dvě hrsti polníčku a přepůlená cherry rajčátka, lehce promícháme a můžeme podávat. Nejdříve pyré, na něj rozpůlený losos a nakonec salátek.
6
Přeju dobré chutnání.
7
//Závěrem bych chtěl říct, že všechny mé recepty vypadají svým písemným obsahem těžké a složité, ale píšu je tak proto, aby je pochopil skutečně každý.//