Lilek je výtečná masitá zelenina nevýrazné chuti, která však skvěle přejímá aroma ostatních surovin, kterými jej dochutíte. Lilek upečte potřený olivovým olejem a dochucený bylinkami. Podávat jej můžete s jogurtem a domácí rajčatovou salsou.
Lilky podélně rozkrojte a na řezné straně nařízněte do tvaru mřížky. Zářezy dělejte hluboké a asi v centimetrových rozestupech. Lilky naskládejte do pekáče, důkladně potřete olivovým olejem, přidejte snítky tymiánu a pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 30 minut. Délka pečení závisí na velikosti lilků, dužnina by měla být měkká, takřka krémová.
Rajčata pokrájejte na malé kousky, jarní cibulky na kolečka, koriandr nasekejte nadrobno. Vše smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou, osolte a opepřete. Jogurt smíchejte se lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem, ochuťte solí a pepřem.