brambory
celé, se slupkou, dobře omyté, pro dvě osoby
2
lžička
zázvor
nasekaný, cca
1
ks
česnek
klidně menší celá palička
2
ks
cibule
tymián
nebo rozmarýn
drcený kmín
sůl
sádlo
nebo olej
vepřový vývar
nebo můžeme použít i červené víno či desetistupňové pivo
2
ks
vepřové maso
ocásky (pro dvě osoby, masité)
Postup přípravy receptu
1
Pekáč vymažeme sádlem nebo vytřeme olejem. Do pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule a nasekaný zázvor. Na ně naskládáme dobře nasolené, okmínované vepřové ocásky, které obložíme bramborami, do mezer mezi masem a bramborami zapícháme rozmáčknuté stroužky česneku, vše posypeme dle chuti čerstvým nebo sušeným tymiánem (můžeme použít i majoránku či rozmarýn), podlijeme trochou vývaru a dáme zaklopené do předehřáté trouby na 180 stupňů péct na cca 80 minut. Občas zkontrolujeme, zda není potřeba podlít nebo otočit (podle toho, jak velké jsou ocásky a brambory). Podléváme jen tolik, aby se nám z cibule a zázvoru udělal jakýsi sos, který použijeme později na brambory. Po odkrytí dopečeme doměkka a dozlatova, dle potřeby podléváme a přeléváme brambory i maso výpekem.
2
Pečené brambory na talíři můžeme přepůlit nebo rozčtvrtit a přelít cibulovým sosem a přidat pak i pečený ocásek. K ocáskům s bramborem se výborně hodí i teplá zadělávaná cibule či zelí z červené řepy nebo vychlazený česnekový dip ze zakysané smetany, soli a česneku.
3
Pokud máme čerstvé nebo mražené lesní houby, můžeme je klidně přidat do pekáče s cibulí a zázvorem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Lenka
|11. 3. 2016 10:14
Měli jsme je včera k obědu a bylo to perfektní. Všechno se dělalo najednou, žádné zdlouhavé postávání u kamen, jen občas nákuk do trouby :-D . Doporučuji!