paprika
(nejlépe červené, špičaté, nejlépe masité)
olivový olej
pepř mletý
ocet
(obyčejný či vinný - podle gusta)
Postup přípravy receptu
1
Opláchnuté papriky (celé! - včetně stopky a jadřince) opečeme přímo na suché elektrické plotýnce (případně grilu, když je nejhůř, tak i v troubě na plechu) ze všech stran tak, až paprika zčerná a vytvoří se na ní puchýře. Takto opečené papriky dáváme do igelitového sáčku zapařit (nejlépe do druhého dne, ale stačí i cca 1/2 hodina).
2
Pak papriky oloupeme z "kůžičky" (stopku i jadřinec ponecháváme). Takto upravené papriky dle základního předpisu zalejeme olejem, osolíme, přidáme na drobno nasekaný česnek. Podle chuti můžeme však přidat ocet, nebo pepř či jemně sekanou petrželovou nať (nebo taky všechno najednou). Takto upravené papriky podáváme jako předkrm, salát či přílohu.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Mija
|24. 4. 2006 06:21
Dělávám něco podobného. Papriky ale očistím od jádřince, nakrájím a poloviny, popř. na čtvrtky tak, aby se daly položit na pánev. Potřu je olejem a posypu bylin.solí, vložím do trouby nebo do remosky. (Připadá mi, že s remosky jsou lepší.) Vždy se těším, až se objeví první kapie, ty jsou také moc dobré. Pečené papriky sterilizuji. Výborné jsou do toustů, na chlebíčky, na chleba s tvarohem, zapečené se sýrem, nebo je dávám na talířek s mozarellou jako se v pizeriiích dávají rajčata a posypu zelenými bylinkami. Je to opravdu dobrota.
Martina Veselá
|23. 4. 2006 18:00
Tenhle recept jsem si přivezla kdysi z Jugoslávie a je to opravdu výborné. Jíme je ještě teplé - jen pokapané olejem a česnekem. Když zbyde, dám do sklenice s víčkem a pak je to výborné třeba na opečenou veku.
Martina Horklová
|23. 4. 2006 14:05
Jejda, to musí být dobré...... to fakt zkusím.....
Gabriela
|18. 9. 2005 16:00
Výborné. Děkuji za recept.
Pilence
|2. 5. 2005 09:29
Ja zase lituji, ze nemam tak veliky mrazak. Na balkane je zvykem kupovat v sezone pytle paprik a pak je mit v mrazacich pro dalsi pouziti. Kdyz jsem poprve videla pultovy mrazak narvany jen paprikami, neverila jsem vlastnim ocim. Tam proste bez paprik nedaji ani ranu ,-) Pile
Jana Novakova
|1. 5. 2005 16:04
Ty papriky nemaji chybu...skoda , ze jsou ted tak drahe...jen si je predstavim a zacnu slintat jako bernardin...
marcela slamdeckova
|28. 2. 2005 01:34
Tyto papiky take delame dle rodinneho receptu.Ja papriky na spicce nariznu do krize a dovnitr natlacim rozmackany cesnek,papriky lepe natahnou nalev.Vyborne...
Marcela Vrabcová
|15. 2. 2005 15:28
Uz jsem je nekolikrat delala a vzdycky s velkym uspechem. Je to lahudka.