balkánský sýr
nebo Niva - pokrájený na slabé hranolky
ingredience na trojobal
: mouka, vejce, strouhanka
olej
na smažení
rozšlehané vejce
smetana ke šlehání
nebo na vaření
muškátový květ
dle chuti
máslo
nebo olej na vymazání zapékací misky
Postup přípravy receptu
1
Pórek očistíme a nakrájíme na cca 10centimetrové špalíky, které podélně rozřízneme a krátce povaříme v osolené vodě, pak scedíme a necháme zchladnout.
2
Rozložíme si plátky šunky, na které dáme plátky tvrdého sýru, pak plátky předvařeného pórku a nakonec slabý delší hranolek Nivy nebo balkánu. Pak vše pevně zavineme do ruličky a buď obalíme v trojobalu a osmažíme ze všech stran dozlatova nebo roličky bez obalení naskládáme do vymazané zapékací mísy, zalijeme je smetanou ochucenou muškátovým květem a smíchanou s vejci (na jednu smetanu cca tři vejce) a zapečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Obě varianty jsou velmi chutné.
3
Podáváme s vařenými nebo smaženými brambory nebo bramborovou kaší...
4
Plátky šunky či slaniny můžeme prodloužit tak, že je dáme na čtvrtinu přes sebe a tím plátky prodloužíte. Pokud použijete obdélníkovou euro šunku vepřovou či drůbeží, není třeba plátky nastavovat, pokud nejste vyloženě masoví...