**Nádivka: **Nakrájíme 6 starších rohlíků, nebo přiměřené množství veky či toustového chleba. Přelijeme mlékem, rozpuštěným máslem a přidáme 3 žloutky. Promícháme. Dále přidáme majoránku (nešetřit!!!) a rozetřený česnek (nešetřit!!!), sůl, pepř, nasekanou čerstvou petrželku a pořádne promícháme až do stavu, kdy se vše smíchá a slepí. Na závěr přidáme sníh, uhnětený z bílků, a vše ještě jednou jemně promícháme.
2
Kuře omyjeme, zbavímě zbytků vnitřiností a peří a osušíme. Nacpeme nádivkou a sešpendlíme dvěma párátky. Poté kuře mírně osolíme a okořeníme kořením na pečené kuře, vše vetřeme do kůže. Nádivku, která nám zbyla, dáme na kraj pekáče, a výjmeme ji když zezlatoví, což je přibližně během fáze otáčení kuřete. Na pekáč si nakrájíme cibuli (spíše na větší kousky), na ní položíme kuře, dáme na ně pár plátků másla, podlijeme cca 3 dcl vody a (nejlépe přikryté vrškem pekáče, nebo alobalem) dáme do rozehřáté trouby. Děláme na 180 stupňů cca 1,5 hod, přičemž občas kuře přeléváme výpekem. Když kuře zezlátne, tak je otočíme, sejmeme pokličku či alobal a zvedneme teplotu na 220 stupňů. Necháme i druhou stranu dodělat do zlatova cca 0,5 hod, přičemž opet poléváme výpekem.
3
Na závěr (ideálně během přípravy přílohy) je dobré kuře rozpůlit a vložit zpět nádívanou stranou nahoru, aby i nádivka dostala křupavou kůrčičku. Kuře podáváme nejlépe s rýží, nebo bramborovou kaší (do které jsme si nakrájeli čerstvý pórek).
4
Doporučuji doplnit kyselými okurkami, nebo třešňovým či broskvovým kompotem.