Pečené kuře je klasika, díky nádivce z na másle orestovaných rohlíků, sněhu, mléka s žloutky, mandlí, kopřiv nebo špenátu, petrželky a tymiánu, ovoněné muškátovým oříškem, zůstane nádherně šťavnaté.
g
máslo
na restování pečiva + 2 lžíce mezi prsíčka u kůži
2
lžíce
mandlové lupínky
jemné
citronová kůra
nastrouhaná, z 1 citronu
1
hrst
kopřiva
mladá, nebo špenát
5
snítka
petrželka
hladkolistá
5
snítka
tymián
100
ml
mléko
2
ks
vejce
muškátový oříšek
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Kuře omyjte a osušte. Troubu zapněte na 160 °C. Rohlíky pokrájejte na kostičky a orestujte je na másle. Vsypte je do velké mísy, přidejte mandle a citronovou kůru. Listy kopřiv nebo špenátu prolijte v cedníku vroucí vodou a na prkénku nahrubo překrájejte. Přidejte k rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a tymiánem.
2
Mléko prošlehejte se žloutky a přilijte do mísy k ostatním surovinám a nechte pečivo chvilku nasáknout. Ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Mezitím ušlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do nádivky.
Z kuřete odřízněte poslední článek křídel a položte je do pekáče. Kuře zevnitř i zvenku osolte a opepřete.
Břišní dutinu naplňte nádivkou. Nohy svažte k sobě, sešijte kuchyňským provázkem nebo spíchněte jehlami na špíz, aby nádivka při pečení nevytekla. Pak kuře položte do pekáčku prsy nahoru a mezi kůži a sval vložte plátky másla. Pečte bez otvírání dvířek i bez podlévání 70 minut. Hotové kuře nechte 15 minut odpočinout, teprve poté je naporcujte.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (duben/2020)