Dozlatova pečené kuře voní po tymiánu, rozmarýnu, česneku a citronu. Sliny se vám budou sbíhat už během přípravy. Tato jednoduchá varianta na klasický pokrm se dá servírovat s rýží nebo třeba s čerstvou bagetou.
Kuře omyjte a důkladně osušte. Nastrouhejte kůru z jednoho citronu, nasekejte petrželku, polovinu tymiánu a rozmarýnu, rozdrťte dva stroužky česneku a vše důkladně promíchejte se změklým máslem. Bylinkové máslo ještě dochuťte solí a pepřem.
Uvolněte kůži na prsou, zádech i stehnech, opatrně pod ni zasuňte dlaň, aby vznikly „kapsy“ a naplňte je ochuceným máslem. Zbytkem pomažte kuře a vytřete břišní dutinu, vložte do ní ještě hrst bylinek a klínky citronu.
Kuře dejte do pekáče prsíčky dolů. Obložte ho zbylými bylinkami a pokrájenými citrony. Palice česneku rozkrojte napůl, přidejte je do pekáče spolu s cibulemi pokrájenými na klínky a zakápněte olivovým olejem.
Pekáč dejte do trouby předehřáté na 200 °C, kuře pečte 30 minut, poté ho otočte a dopečte ještě alespoň 45 minut. Podle potřeby podlijte trochou vody a přelévejte výpekem. Podávejte s bagetou, namáčejte ji do výpeku a pečeného česneku.