g
mandle
oloupané, nasucho opražené, nahrubo nasekané
1
lžička
mletá paprika
1
lžička
koriandr
8
ks
datle
zbavené pecek, pokrájené na kousky
jehněčí maso
kýta (vykostěná)
Na mátový jogurt
1
hrst
máta
najemno nasekané
400
g
jogurt
hustý, přírodní
Na mátový bulgur
3
hrst
máta
natrhané
350
g
bulgur
2
lžíce
extra panenský olivový olej
Postup přípravy receptu
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Všechno koření krátce prohřejte na suché pánvi, smíchejte s mandlemi, datlemi, kandovanou citronovou kůrou, mátou, petrželkou, česnekem, paprikou a skořicí. Osolte a nechte stranou. Kýtu rozložte a potřete ji připravenou směsí. Poté maso opět stočte a svažte kuchyňským provázkem a nechte zatím stranou. Dno pečicí nádoby poklaďte mrkví, na ni položte maso, pokapejte olejem, osolte a opepřete a pečte za občasného přelévání vypečenou šťávou (pokud se vypeče, podlijte trochou horké vody nebo vývaru) asi hodinu a půl až dvě nebo až maso změkne. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte stranou na teplém místě asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř masa pěkně rozložily.
Jogurt a mátu promíchejte, přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete a nechte vychladit v ledničce.
3
Bulgur vařte mírným varem asi 5 až 10 minut, zalitý vodou nebo vývarem (řiďte se návodem na obalu). Přebytečnou tekutinu pak. slijte. Promíchejte s mátou, citronovou šťávou a olejem, pokud je třeba, osolte a opepřete. Podávejte s pečeným masem, mrkví a mátovým jogurtem.
Fakt vytecne. Nerolovala jsem to, smesi koreni jen posypala a pekla v alobalu. A misto datli brusinky. Malinko jsem podlila cervenym vinem, zbytek jsme dopili. Proste opravdu vyborna vecere.