Na tento recept můžete použít fazole buď konzervované, což vám výrazně ulehčí čas přípravy, nebo uvařené. Klobásu nebo párek můžete samozřejmě vynechat a pak máte syté a výživné bezmasé jídlo. Určitě ale nezapomeňte na kousek dobrého chleba.
Uvařené nebo konzervované fazole nasypte do zapékací mísy. Pokud použijete konzervované, nezapomeňte je důkladně propláchnout pod tekoucí vodou, protože nálev, ve kterém jsou fazole v konzervě, obsahuje velké množství nadýmavých látek.
V hrnci rozehřejte olej a dozlatova na něm orestujte nahrubo nakrájenou cibuli. Ke konci přidejte také na plátky nakrájený česnek. Dávejte pozor, ať česnek nezhnědne nebo bude hořký.
Dále přidejte rajčata, rajčatový protlak, koření ocet a cukr. Krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem. Hotovou omáčku nalijte na fazole a promíchejte. Nahoru můžete dát naříznuté klobásky nebo párky.