Mouku, cukry, sůl, droždí, jemně nastrouhanou kůru z půlky pomeranče, drobně nasekanou čokoládu smícháme v míse, přidáme vlažné máslo a mléko, vejce a rum a vymícháme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě cca 3/4 hodiny kynout. Během kynutí ještě jednou propracujeme.
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, ze kterého vykrajujeme kolečka, ze kterých vykrojíme skleničkou od frťánka nebo tvořítkem střed a přeneseme je na plech vyložený pečící fólií nebo papírem, kde je necháme ještě 15 minut odpočinout.
3
Pečeme na 170 stupňů dorůžova a ještě horké je potíráme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu. Donuty posypeme moučkovým cukrem a necháme alespoň trochu zchladnout, aby nám nebylo ouvej, protože jak zmizí jeden, ostatní ho hned následují...