Kuře omyjte, osušte a opatrně mu uvolněte kůži na prsou – vsuňte pod kůži dva prsty, aby se uvolnila od masa, a vytvořte kapsu. Z citronu ostrouhejte kůru a z poloviny tymiánu otrhejte lístky, vše přidejte do misky ke změklému máslu, osolte a prsty zapracujte kůru a bylinky do másla. Polovinu máslové směsi nacpěte kuřeti pod kůži na prsou, zbytkem ho celé potřete.
Jablka a hrušky zbavte jádřinců a pokrájejte je na měsíčky, cibule pokrájejte na klínky, citron na plátky.
Směsí ovoce a cibule naplňte kuřeti břišní dutinu a svažte mu nohy provázkem. Zbytek rozprostřete do pekáče.
Navrch posaďte kuře, přidejte zbylé snítky tymiánu, podlijte asi 100 ml vody a pekáč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 1 hodinu, během pečení kuře několikrát přelijte výpekem. Na posledních 10 minut přidejte do pekáče hrozny.