Kolena očistíme a vložíme na cca 45 minut vařit do osolené vody s novým kořením, pepřem, bobkovými listy a rozmáčknutým česnekem. Vody nedáváme příliš, aby byl vývar silný a dobu varu můžeme zkrátit v tlakovém hrnci. Po povaření kolena vyndáme, vývar scedíme.
Do pekáče dáme velkou, drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, mražené nebo čerstvé, vroucí vodou spařené houby, větvičku rozmarýnu a tymiánu. Na to položíme předvařená kolena, která opepříme, podlijeme vývarem, zaklopíme a pečeme cca 45- 60 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů.
Poté pekáč odklopíme a za občasného podlití a otočení kolen dopečeme do měkka a dozlatova, z houbového sosu vyndáme vyvařené větvičky bylinek, šťávu dle potřeby maličko zahustíme solamylem nebo jíškou, krátce provaříme a dle chuti můžeme dosolit nebo opepřit.
4
Podáváme s čerstvým chlebem nebo noky či knedlíkem.