stroužek
česnek
nasekaný nebo drobně pokrájený 3 -
vývar
nebo voda na podlití
sojová omáčka
Postup přípravy receptu
1
Očištěnou mrkev a celer pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky a zázvor s česnekem nasekáme na drobno. Vše dáme do pekáče a podlijeme troškou vývaru. Na zeleninu naskládáme osolená a opepřená žebírka, zakapeme sojovou omáčkou, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 80-90 minut, téměř do změknutí masa. Během pečení dle potřeby můžeme podlít, je-li třeba. Pak pekáč odklopíme a žebírka dopečeme doměkka a dozlatova za občasného přelití šťávou a otočení. Při dopékání bez poklice je dobré ještě žebírka nejen přelít výpekem, ale i pokapat sojovou omáčkou.
2
Nepodléváme příliš, raději vícekrát, aby se nám zelenina v tekutině nevařila jako brambory.
3
Podáváme s bramborovou přílohou nebo čerstvým pečivem.
4
Slanosti sojové omáčky se nemusíme obávat (pokud jí dáváme přiměřeně), jelikož zelenina je nasládlá a před vložením masa se záměrně nesolí.