Uvnitř nádherně měkké a šťavnaté s křupavou kůží na povrchu je v unikátní směsi marinované koleno pečené v jablečném moštu s fenyklem, cibulí a ředkvičkami.
Den předem si připravte rub. Fenyklová semínka a pepř podrťte v hmoždíři. Nasypejte do misky a přidejte sůl i krupicový cukr. Promíchejte a směs vetřete do kůže i masa každého kolena. Maso nechte přikryté v pekáči přes noc marinovat.
Troubu předehřejte na 160 °C. Přebytečnou směs koření s cukrem a solí z pekáče vysypte a kolena podlijte hrnkem horké vody. Překryjte alobalem a pečte v troubě 3,5 hodiny.
3
Mezitím pokrájejte fenykl a cibuli na plátky a přidejte je k masu. Přilijte mošt s rozpuštěným cukrem, pekáč vraťte do trouby a zvyšte teplotu na 180 °C. Pečte 45 minut a průběžně kolena několikrát přelijte výpekem.
Tip: Chcete-li mít jistotu, že bude koleno měkké a odpadávat od kosti, předem je předvařte. Přijdete však o část chuti, protože var maso vyluhuje. Pokud však na tomto postupu trváte, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, téměř doměkka. Poté pokračujte v pečení již jen od chvíle přidání fenyklu s cibulí.
Teplotu zvyšte na 200 °C, přihoďte na čtvrtky nakrájené ředkvičky a maso dopečte dozlatova, asi 15 minut. Před podáváním nechte kolena alespoň 10 minut odpočinout.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (únor/2020)