lžíce
sýr
jemně nastrouhaný: Gran Moravia, Pecorino, Čedar, Gouda, Gorgonzola, Niva... +/- jeden hluboký talíř
strouhanka
olej
nebo máslo
Postup přípravy receptu
1
Mladou cuketu pokrájíme na cca 5 - 7 milimetrové plátky, které postupně obalujeme do 1: rozšlehaných osolených žloutků s mlékem, 2: jemně nastrouhaného sýra dle vlastní chuti, 3: vyšlehaných bílků a za 4: do strouhanky.
2
S mlékem ve žloutcích to nesmíme přehnat, postačí ho opravdu maličko, jen aby nám vznikla kašička, která bude držet na cuketě a následně na ní bude moci přilnout i nastrouhaný sýr. pokud to s mlékem přeženeme, doporučuji vmíchat do žloutků trochu hladké mouky či škrobu.
3
Po obalení v sýru cukety namočíme do středně vyšlehaných bílků (ne zcela do tuha) a nakonec letmo do strouhanky. Ve strouhance je nemačkáme, jen zasypeme, vytáhneme ven a naskládáme na máslem nebo olejem vytřený pečící papír.
4
Pečeme v předehřáté troubě na 220 - 230 °C dozlatova, cca 15 - 20 minut. Před pečením můžeme (nemusíme) plátky nepatrně pokapat olejem nebo přepuštěným máslem.
5
Podáváme jako chuťovku, svačinku nebo se zeleninovým salátem či bramborovou kaší.