g
čerstvé žampiony
nebo krátce spařené a scezené lesní houby, cca
snítka tymiánu
nebo rozmarýnu
200
ml
smetana ke šlehání
cca
sýr
nebo hladká mouka (solamyl) na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, přidáme vejce, cibuli, česnek, mlékem navlhčené nastrouhané rohlíky, koření a bylinky dle chuti a vlastních zvyklostí. Vše dobře promícháme a ze směsi vytvoříme šišku, kterou vložíme do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Kolem sekané nasypeme pokrájenou cibuli, houby, nasekaný česnek a případně i bylinky. Mírně podlijeme vodou, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova, za občasného podlití a přelití sekané šťávou z výpeku. Ke konci přilijeme smetanu dle potřeby, do požadovaného množství pro 4 osoby.
2
Pokud se rozhodneme pro houbovo-bylinkový sos, zahustíme ke konci trochou hladké mouky promíchané v malém množství vody nebo jíškou a případně ještě dochutíme solí, pepřem a česnekem. Jestliže jsme nedávali bylinky, zahustit můžeme houbovo-smetanový výpek nastrouhaným sýrem (Niva, Gouda...) nebo smetanovým taveným, kdy se na dochucení bude hodit i špetka muškátového květu či oříšku.
3
Po zahuštění necháme v troubě ještě vše krátce provařit (propéct) a můžeme podávat.
4
Jelikož k sekané, kterou pokrájíme na plátky, budeme podávat i houbový výpek se smetanou, nemusíme podávat jen klasickou bramborovou přílohu, ale i těstoviny, rýži nebo gnocchi.
5
Pokud pod sekanou použijeme lesní houby, doporučuji je očistit, pokrájet, spařit ve vroucí osolené vodě, scedit a propláchnout. Zbavíme je tak přebytečného "slizu", ale chuť zůstane.
6
Ti, kdo nemusí smetanové omáčky, se klidně spokojí pouze se zahuštěným houbovým výpekem moukou či jíškou a budou také spokojení.