Mrkve omyjte, oloupejte nebo oškrábejte a nakrájejte na kousky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na kousky. V kastrolu rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a mrkev s jablky krátce poduste. Zalijte vývarem a povařte asi 15 minut. Z pomeranče ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Promíchejte s 1 lžící oleje a fenyklem a nechte stranou. Cukr a ocet dejte do kastrůlku, promíchejte a asi 8 minut povařte, až vznikne hustá pikantní omáčka. Plátky ryby opláchněte a osušte. Osolte je a opepřete. Smetanu vlijte k podušené mrkvi s jablky a rozmixujte na pyré. Osolte, opepřete a poprašte muškátovým oříškem. Bazalku opláchněte, lístky otrhejte a nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte zbylý olej a z obou stran na něm opečte rybu, asi 8 minut. Podávejte s karotkovým pyré, octovou omáčkou a bazalkou, zakápnuté olejem s pomerančovou šťávou a fenyklem.