Pečenou mrkev si nejvíce vychutnáte jako lehkou chuťovku. Skvěle se ale hodí také jako příloha například ke šťavnatému steaku. Sladkost mrkve, která je umocněná pečením, doplňuje v tomto receptu svěží petrželkové pesto provoněné praženými vlašskými ořechy. Pokud máte rádi neotřelé kombinace chutí, tento pokrm vás jistě osloví.
Mrkev dobře umyjte a podélně rozkrojte na poloviny, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a posypte římským kmínem. Rukama promíchejte, aby se každá mrkev dobře obalila, pak je rovnoměrně rozložte vedle sebe. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Mrkve by měly změknout a na koncích lehce zkaramelizovat, ale stále zůstat na skus.
Mezitím připravte pesto. Ořechy nasucho opražte na pánvi, stačí, aby se rozvoněly. Do mixéru dejte otrhané listy z petrželkové natě, stroužky česneku, polovinu opražených ořechů, asi 100 ml olivového oleje, sůl a pepř. Vše rozmixujte. Podle potřeby přidejte olej, na zalití pečené zeleniny je lepší tekutější pesto. Pečenou mrkev nandejte na talíře, bohatě zalijte pestem a posypte zbylými ořechy.