Zapečená jablka naplněná směsí másla, nahrubo nasekaných ořechů, sušených brusinek, cukru a skořice, si nejlépe vychutnáte s kopečkem vanilkové zmrzliny a smetanovým karamelem.
Troubu předehřejte na teplotu 190 °C. Brusinky a ořechy nasekejte nahrubo, nasypte do misky a přidejte máslo, cukr i skořici a promíchejte.
2
Z celých jablek pomocí tenkého ostrého nože vykrojte jádřince a do vzniklého otvoru natlačte ořechovou náplň. Jablka naskládejte do zapékací misky, zalijte džusem a pečte v troubě 20 minut.
3
Mezitím připravte karamel. V kastrolu na mírném plameni nechte rozpustit cukr. K míchání použijte dřevěnou vařečku a mějte na paměti, že rozpuštěný cukr má teplotu vyšší než 100 °C! Až cukr získá zlatavou barvu a bude úplně tekutý, stáhněte kastrol z plamene a pomocí metly vmíchejte máslo a po minutě i smetanu. Nakonec všlehejte sůl a nechte karamel zchladnout.
4
Hotová ještě teplá jablka rozkrojte, přelijte karamelem a podávejte se zmrzlinou.