Husu dobře očistěte od zbylého peří i přebytečného tuku. Odřízněte konce křídel a z břišní dutiny vyndejte droby. Husu omyjte, osušte a dobře nasolte zevnitř i zvenku. Položte ji do pekáče a nechte odležet v ledničce přes noc. Maso díky soli změkne.
Druhý den husu vyndejte z ledničky nejméně hodinu před pečením. Troubu předehřejte na 160 °C. Hrušky oloupejte a rozpulte. Vykrojte jádřince, místo nich vložte po hvězdičce badyánu, půlky hrušky zase spojte a vyplňte jimi břicho husy. Na dno pekáče položte uříznutá křídla a na ně umístěte husu hřbetem nahoru. Podlijte ji hrnkem vody, přiklopte a pečte asi 2 hodiny. Poté husu opatrně otočte a pečte přiklopenou dalších 40 minut. Nyní zvyšte teplotu na 210 °C, husu odklopte a dopečte dalších 40 minut dozlatova. V průběhu dopékání kůži přelévejte výpekem.
3
Zelí nakrouhejte na proužky, cibuli nakrájejte najemno. V kastrolu se silným dnem rozehřejte sádlo nebo olej a krátce na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na proužky pokrájené zelí, brusinky, osolte a opepřete. Podlijte asi 100 ml vody a duste pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Mezitím prošlehejte med s citronovou šťávou a trochou vody a touto zálivkou dochuťte zelí. Promíchejte a ještě 10 minut povařte bez poklice.
Hotovou husu vyndejte z pekáče na prkénko a nechte odpočinout. Z pekáče slijte sádlo a položte jej na sporák, přilijte trochu vody. Odvařte všechny přípečky a poté výpek přeceďte do kastrůlku. Pečenou husu naporcujte a podávejte s brusinkovým zelím a hrnkovými knedlíky, přelitou výpekem.