Čočkový salát s červenou cibulí, ochucený dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy, ovoněný tymiánem a petrželkou, podávaný s upečenou dýní hokkaido, se skvěle hodí jako rychlá večeře nebo lehký oběd.
Dýni vydrhněte, rozkrojte, vydlabejte semínka a pokrájejte na klínky silné asi 2 cm. Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Kousky dýně rozložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte pár snítek tymiánu. Pečte asi 20 minut.
3
Mezitím pokrájejte cibuli na tenké klínky, nasekejte petrželku a ze zbytých větviček tymiánu otrhejte lístky. Čočku dejte do mísy, přidejte 2–3 lžíce olivového oleje, stejné množství citronové šťávy, cibuli, petrželku, lístky tymiánu, ochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s pečenou dýní a kousky citronu na dochucení.