Originální podzimní pochoutka, kterou si okamžitě zamilujete - to je dýně pečená s cizrnou přelitá lahodným pestem. To připravíte z bazalky, parmazánu, česneku a slunečnicových semínek. Pokrm si můžete dát jenom tak, nebo třeba jako předkrm či dokonce přílohu.
Dýni omyjte, vydlabejte a pokrájejte na měsíčky. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Cizrnu slijte a nasypte mezi dýni. Vše osolte, opepřete, důkladně zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180°C, asi 30 minut. Než se dopečou, připravte pesto.
2
Do hmoždíře dejte hrst bazalky, česnek, slunečnicová semínka, parmazán a 2-3 lžíce olivového oleje. Osolte a opepřete. Postupně směs drťte, dokud nevznikne kašovitá hmota. Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo česnek. Upečenou zeleninu podávejte přelitou pestem a posypanou zbytkem čerstvé bazalky.