Pavlova je dort z pečených našlehaných bílků z cukrem, zdobený šlehačkou a ovocem. Pravděpodobně pochází z Nového Zélandu, kde byl připraven na počest baletky Pavlovové. Lehoučký sněhový korpus tohoto dortu byl inspirován právě nadýchanou baletní sukní.
Bílky dejte do suché čisté mísy robotu a šlehejte střední rychlostí. Až napění, postupně přisypávejte cukr a dál šlehejte asi 10 minut, dokud nevznikne pevný sníh. Přidejte škrob a ocet a ještě důkladně prošlehejte.
Troubu rozehřejte na teplotu 150 °C. Na pečicí papír na plechu nakreslete kruh o průměru asi 20 cm. Pomocí lžíce na něj skládejte těsně vedle sebe kopečky sněhu. Potravinářskou barvou za pomoci špejle nakreslete do sněhu červené spirály.
3
Pavlovu dejte do trouby, teplotu snižte na 120 °C a pečte 80 minut.
4
Smetanu ušlehejte dotuha a ozdobte jí dort. Posypte zrnky granátového jablka, rozdrolenými malinami a mátou.