g
patizony
- očištěný, vydlabaný, oloupaný, cca 300 -
olej
nebo sádlo
1
ks
cibule
100
g
anglická slanina
nebo Váhalova, moravská... cca
2
stroužek
česnek
snítka tymiánu
drcený kmín
pepř mletý
sůl
nebo sojová omáčka
Postup přípravy receptu
1
Patizon oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje nebo sádla dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a smažíme lehce dozlatova. Do směsi vmícháme jemně nasekaný česnek, drcený kmín a lístečky tymiánu dle chuti, vše necháme rozvonět a přisypeme nastrouhaný patizon. Osolíme (případně použijeme sojovou omáčku), opepříme a na mírném ohni, pod poklicí dusíme doměkka. Nepodléváme, patizon si pustí trochu šťávy, která bohatě postačí k pomalému podušení.
Podáváme s opečenými tousty, na počesnekované topince, s čerstvým chlebem nebo pečivem... směs můžeme též vmíchat i do vařených těstovin... Před podáváním můžeme topinky nebo těstoviny, posypat strouhaným sýrem, jemně pokrájenou lahůdkovou cibulkou... Vše dle vlastní chuti.