Anglická klasika v podobě pastýřského koláče se tradičně připravovala z mletého masa a bramborové krusty. My vyzkoušíme bezmasou variantu plnou zeleniny. Nebude chybět čočka, mrkev, celer, cibule, rajčatová omáčka ani žampiony.
Na rozehřátém másle zpěňte cibuli a za mírné teploty 15 minut restujte mrkev, celer a česnek. Přidejte žampiony, zvyšte teplotu a restujte ještě 5 minut.
Nyní k zelenině nasypte čočku. Přidejte bobkový list a tymián, zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 40 minut. Hrnec odstavte, čočku osolte, opepřete a vmíchejte rajčatový protlak. 4. Mezitím nakrájejte na kousky oloupané brambory, uvařte je doměkka v osolené vodě, slijte a rozmačkejte s máslem na pyré.
4
Čočku přesuňte do zapékací nádoby, překryjte bramborovou kaší a při 180 °C asi 30 minut zapékejte. Ihned podávejte.