Králičí maso spaříme vařící vodou a poté podusíme za občasného podlévání na másle a cibuli doměkka. Měkké maso vykostíme a společně s játry a vepřovým umeleme (nebo rozmixujeme, paštika pak bude jemnější). Přidáme vejce, koření, smetanu a slaninu nakrájenou na kostičky. Směs vložíme do olejem vymazané chlebíčkové formy (tu můžeme vyložit tenkými plátky anglické slaniny), pokryjeme ji alobalem, který ohneme přes hrany formy a dobře upevníme. Naplněnou formu postavíme do pekáčku s horkou vodou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny. Poté paštiku necháme vychladnout ve fomě, studenou vyklopíme, očistíme od rosolu, zabalíme do alobalu a uložíme do chladu. Paštiku lze také naplnit do skleniček (neplníme po okraj) a ty potom pečením ve vodní lázni sterilizovat.
2
Paštika je velmi jemná. Pokud jí nestačíme spotřebovat zastudena, obalíme nakrájené plátky v trojobalu a osmažíme.
3
Recept pochází z Praktické kuchařky Libuše Vlachové.