Tato lahodná domácí paštika z kuřecích jater hravě strčí do kapsy všechny paštiky kupované. Ochucená trochou koňaku a šalvějí a zalitá želé z pomerančů chutná jako skutečná delikatesa.
100 g másla rozpusťte ve velké pánvi a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte šalvějové lístky a po minutě pokrájená a očištěná játra. Restujte asi 6 minut. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zalijte koňakem a nechte půl minuty přejít varem. Přesuňte vše do mixéru a rozmixujte dohladka se zbylým máslem a smetanou. Paštiku rozdělte do sklenic a nechte zchladnout.
Ze dvou pomerančů nastrouhejte kůru a do kastrolu vymačkejte šťávu. Přidejte džus, kůru, cukr a želatinu a nechte pár minut nabobtnat.
3
Třetí pomeranč nakrájejte na tenké plátky a poskládejte je do širokého kastrolu a zasypte cukrem. Přilijte 150 ml vody a vařte na mírném ohni, až se vyvaří všechna tekutina a plátky zkaramelizují. Pomerančové plátky rozdělte do sklenic na paštiku.
Pomerančovou šťávu přiveďte téměř k varu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Želé opatrně přelijte pomerančové plátky na paštice a nechte úplně vychladnout.