Pastel de choclo je národní pokrm v Chile a v překladu znamená kukuřičný dort.
2
Než dáme všechny ingredience do zapékací mísy, je potřeba připravit hmotu z kukuřice, uvařit kuřecí paličky a připravit tzv. "pino", které se dělá z cibule a mletého masa.
3
Nakrájíme nadrobno cibuli a necháme zeskovatět ve větší pánvi, přidáme mleté maso a vaříme na mírném ohni, až maso ztratí červenou barvu, mírně osolíme a odstavíme z plotny.
4
Kuřecí paličky dáme vařit do hrnce s vodou na mírném ohni. Než se uvaří, připravíme hmotu z kukuřice. Kukuřici rozmixujeme s hrstí bazalky, hmota by neměla být tekutá (pokud používáme kukuřici z plechovky, odstraníme šťávu), ale ani příliš hustá (můžeme zředit trochou mléka). Zpracovanou hmotu dáme do hrnce s trochou oleje a 5 minut povaříme na mírném ohni.
5
Teď máme všechny ingredience připravené a můžeme je vložit do zapékací mísy, a to následovně:
6
Na dno vložíme pino - směs mletého masa s cibulí.
7
Na pino položíme kuřecí paličky tak, aby v každé porci nákypu byla jedna.
8
Mezi paličky vložíme čtvrtky uvařených vajec, černé olivy (2 na každou porci) a pár rozinek.
9
Navrch rozetřeme kukuřičnou hmotu, kterou trochu pocukrujeme.
10
Pečeme na střední teplotu, až se vytvoří po okraji zlatohnědá krusta (15-20 minut). Podáváme se salátem z rajčat a cibule.