Malé koláčky Pastéis de nata pocházejí původně z Portugalska. Tuhle dobrotu s krémovou žloutkovou náplní si můžete vychutnat (nejenom) v lisabonské čtvrti Belém, kde se pečou ty originální, známé pod názvem pastéis de Belém. Za zkoušku ale určitě stojí připravit si je i doma.
Dvě lžičky kukuřičného škrobu s 50 g cukru rozmícháme ve 100 ml smetany. Do rendlíku nalijeme zbývající smetanu, přidáme žloutky, zbytek cukru, citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pomalu a za stálého míchání metlou přivedeme k varu. Jakmile začne tekutina probublávat, zašleháme do ní připravenou směs. Zmírníme oheň a mícháme do zhoustnutí (5–10 minut). Necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme, rozložíme a pomocí kulatých vykrajovátek o průměru 8 cm vykrojíme kolečka. Připravíme si formu na 12 muffinů a všechny důlky vymažeme máslem. Kolečka přeneseme do formy na muffiny a v každém důlku je utěsníme.
Do vzniklých košíčků rozdělíme krém (nalijeme ho do 2/3) a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 15 minut. Poté troubu přepneme do režimu grilování a zvýšíme teplotu na 240 °C. Pečeme 8–10 minut, až se na povrchu košíčků vytvoří „připálená“ vrstva.