• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Pascha dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg nízkotučný tvaroh
    • 100
      g kandovaná kůra mix citron pomeranč
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 1
      ks citronová kůra (z jednoho kusu chemicky neošetřeného citrónu)
    • 250
      g máslo (změklé)
    • 250
      g smetana ke šlehání
    • 4
      ks žloutek
    • 225
      g cukr krupice
    • 70
      g mandle - loupané (jemně sekané + celé na ozdobu))

Postup přípravy receptu

1
Cedník vyložte gázou nebo tenkou čistou utěrkou, dejte do ní tvaroh, zabalte, zatižte a nechte přes noc na chladném místě vykapat. Jemně sekanou kandovanou kůru promíchejte v míse s vanilkovým extraktem a citronovou kůrou a nechte asi 1 hodinu stát, aby se vůně promísily. Odkapaný tvaroh ještě trochu vymačkejte, aby byl co nejsušší. Měli byste získat asi 900 g tvarohu. Zašlehejte do něj, nejlépe elektrickými metlami, změklé máslo.
2
Smetanu prohřejte v kastrůlku, až se u krajů začnou tvořit puchýřky. Žloutky zpěňte s cukrem, nejlépe elektrickými metlami, a pramínkem k nim přilévejte ohřátou smetanu. Promíchejte, vraťte do kastrolu a na mírném plameni prohřívejte do zhoustnutí. Krémovitou hmotu sejměte z ohně, vmíchejte do ní kandované ovoce a pak směs rychle zchlaďte, nejlépe postavením do mísy s ledem. Za občasného promíchání nechte vychladnout a pak opatrně smíchejte s tvarohovou směsí.
3
Vmíchejte mleté mandle. Formu na paschu nebo čistý kónický květináč vyložte gázou, aby přesahovala okraj asi o 5 cm. Přesuňte do něj paschu, povrch zakryjte gázou, zatižte malým kastrůlkem, do kterého vložte těžké závaží, kámen nebo plnou konzervu. Květináč postavte do hlubokého talíře a nechte přes noc v chladu vykapat a zpevnit.
4
----
5
=====Know-how=====
6
Zkratka cyrilicí, vysázená z kandovaného ovoce na boku lahodné tvarohové paschy, znamená Christos Voskrese, tedy Kristus vstal z mrtvých. Tradice pravoslavných Velikonoc velí se stejnými slovy také zdravit. V Rusku se na paschu odedávna používají zvláštní dřevěné formy, které jí dávají i typický hranatý tvar. Paschu je však možné dohotovit i v novém květináči z pálené hlíny nebo nechat tvaroh vykapat přes plátno. Bude mít ale samozřejmě jiný tvar.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Nejlepší dezerty
Moučníky Nepečené Dezerty Dopolední svačina Svačina Velikonoce Rusko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Kandovaná kůra mix citron pomeranč Mandle - loupané Máslo Nízkotučný tvaroh Smetana ke šlehání Vanilková esence Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Holandské řízky

Holandské řízky

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Tatranské kuře

Tatranské kuře

Flamendří česnečka

Flamendří česnečka

Lehký těstovinový salát

Lehký těstovinový salát

Zapečené kuře na žampionech

Zapečené kuře na žampionech

Vepřové kousky na paprice

Vepřové kousky na paprice

Marinované špízy

Marinované špízy

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Doporučujeme

15 minut
Papriková frittata

Papriková frittata

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

85
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
52
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
49
Stehýnka  v pivním těstě
Stehýnka v pivním těstě
30
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
30
Nejlehčí pečené kuře a brambory
Nejlehčí pečené kuře a…

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Dramatické dění v Survivoru: Napínavý duel Páji a Daniela! Kdo vypadl?

Dramatické dění v Survivoru: Napínavý duel Páji a Daniela! Kdo vypadl?

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

Další doporučené recepty:

Pařížský krém
Pařížský krém
Pařížský salát
Pařížský salát
Pařížský salát podle ČSN
Pařížský salát podle ČSN
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pastéis de nata
Pastéis de nata
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact