• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Pascha dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg nízkotučný tvaroh
    • 100
      g kandovaná kůra mix citron pomeranč
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 1
      ks citronová kůra (z jednoho kusu chemicky neošetřeného citrónu)
    • 250
      g máslo (změklé)
    • 250
      g smetana ke šlehání
    • 4
      ks žloutek
    • 225
      g cukr krupice
    • 70
      g mandle - loupané (jemně sekané + celé na ozdobu))

Postup přípravy receptu

1
Cedník vyložte gázou nebo tenkou čistou utěrkou, dejte do ní tvaroh, zabalte, zatižte a nechte přes noc na chladném místě vykapat. Jemně sekanou kandovanou kůru promíchejte v míse s vanilkovým extraktem a citronovou kůrou a nechte asi 1 hodinu stát, aby se vůně promísily. Odkapaný tvaroh ještě trochu vymačkejte, aby byl co nejsušší. Měli byste získat asi 900 g tvarohu. Zašlehejte do něj, nejlépe elektrickými metlami, změklé máslo.
2
Smetanu prohřejte v kastrůlku, až se u krajů začnou tvořit puchýřky. Žloutky zpěňte s cukrem, nejlépe elektrickými metlami, a pramínkem k nim přilévejte ohřátou smetanu. Promíchejte, vraťte do kastrolu a na mírném plameni prohřívejte do zhoustnutí. Krémovitou hmotu sejměte z ohně, vmíchejte do ní kandované ovoce a pak směs rychle zchlaďte, nejlépe postavením do mísy s ledem. Za občasného promíchání nechte vychladnout a pak opatrně smíchejte s tvarohovou směsí.
3
Vmíchejte mleté mandle. Formu na paschu nebo čistý kónický květináč vyložte gázou, aby přesahovala okraj asi o 5 cm. Přesuňte do něj paschu, povrch zakryjte gázou, zatižte malým kastrůlkem, do kterého vložte těžké závaží, kámen nebo plnou konzervu. Květináč postavte do hlubokého talíře a nechte přes noc v chladu vykapat a zpevnit.
4
----
5
=====Know-how=====
6
Zkratka cyrilicí, vysázená z kandovaného ovoce na boku lahodné tvarohové paschy, znamená Christos Voskrese, tedy Kristus vstal z mrtvých. Tradice pravoslavných Velikonoc velí se stejnými slovy také zdravit. V Rusku se na paschu odedávna používají zvláštní dřevěné formy, které jí dávají i typický hranatý tvar. Paschu je však možné dohotovit i v novém květináči z pálené hlíny nebo nechat tvaroh vykapat přes plátno. Bude mít ale samozřejmě jiný tvar.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Nejlepší dezerty
Moučníky Nepečené Dezerty Dopolední svačina Svačina Velikonoce Rusko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Kandovaná kůra mix citron pomeranč Mandle - loupané Máslo Nízkotučný tvaroh Smetana ke šlehání Vanilková esence Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Třešňové omeletky

Třešňové omeletky

Křenová pomazánka

Křenová pomazánka

Avokádová pasta

Avokádová pasta

Palačinky Hana a Hana

Palačinky Hana a Hana

Rebarborový koláč se sněhem

Rebarborový koláč se sněhem

Litá buchta

Litá buchta

Německý bramborový salát

Německý bramborový salát

Chléb pečený v kastrolu

Chléb pečený v kastrolu

Chřest s bešamelovou omáčkou

Chřest s bešamelovou omáčkou

Doporučujeme

60 minut
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče

Kuře po provensálsku z jednoho pekáče

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

29
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
23
Makový (ořechový) závin od Lidušky
Makový (ořechový) závin…
20
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…
17
Chilli con carne
Chilli con carne
14
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k snídani, ovšem s jednou dost neobvyklou přísadou
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k…
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
AHA.cz Zvrat u Michaely Salák po operaci nádoru: Razantní změna vizáže

Zvrat u Michaely Salák po operaci nádoru: Razantní změna vizáže

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Boty jako odstrašující případ: Jak je nosit, abyste vyzdvihla jejich přednosti?

Boty jako odstrašující případ: Jak je nosit, abyste vyzdvihla jejich přednosti?

Ženy.cz Jak si připravit retro Vánoce?

Jak si připravit retro Vánoce?

Blesk.cz Nečekané vyústění Naked Attraction: Pikantní pozvání do fetiš komunity!

Nečekané vyústění Naked Attraction: Pikantní pozvání do fetiš komunity!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Kým jste byli v minulém životě podle zvěrokruhu? To vás překvapí!

Kým jste byli v minulém životě podle zvěrokruhu? To vás překvapí!

Další doporučené recepty:

Pařížský krém
Pařížský krém
Pařížský salát
Pařížský salát
Pařížský salát podle ČSN
Pařížský salát podle ČSN
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pastéis de nata
Pastéis de nata
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact