ks
parmice
každá o váze asi 120 g, kuchyňsky upravených
1
hrst
máta
nadrobno nasekané
2
ks
šalotka
najemno pokrájené
2
stroužek
česnek
nakrájený na tenké plátky
2
lžíce
panenský olivový olej
extra panenský (+ k podávání)
citronová kůra
z 1 citronu
citronová šťáva
ze 2 citronů
Na bramborový salát
1,20
kg
brambory nové
malé
3
ks
žloutek
2
lžíce
citronová šťáva
1
stroužek
česnek
najemno nasekaný
1
lžička
dijonská hořčice
300
ml
olivový olej
2
hrst
máta
pokrájené na tenké nudličky
1
ks
jarní cibulka
pokrájená na nudličky
sůl
na dochucení
pepř mletý
na dochucení
Postup přípravy receptu
1
Nejprve si připravte bramborový salát. Brambory vařte na mírném plameni asi 15 až 20 minut, až budou měkké. Slijte je, oloupejte a nechte stranou. Do nádoby robotu dejte žloutky, citronovou šťávu, česnek a hořčici a vše důkladně prošlehejte. Snižte otáčky a do hmoty pomalu přilévejte olej a 2 lžičky horké vody tak, aby vznikla hladká a hustá majonéza. Dochuťe ji solí a pepřem a vmíchejte ji k prochladlým bramborám, pokrájeným na čtvrtiny. Posypte mátou a nudličkami jarní cibulky a nechte stranou.
2
Troubu předehřejte na 200 °C. Očištěné ryby položte na plech pokrytý pečicím papírem, osolte je a opepřete, posypte mátou, šalotkou, česnekem, citronovou kůrou a pokapejte olejem. Dejte je do trouby a pečte 8 až 10 minut. Vyjměte, pokapejte je citronovou šťávou a olejem a podávejte s bramborovým salátem.