Nejdříve si připravíme rýži do náplně a jako přílohu: na oleji zpěníme cibuli. Hrnek rýže dáme do cedníku, prolijeme studenou vodou a pak vroucí vodou. Rýži opatrně nasypeme na cibulku a rozprostřeme. Osolíme, přidáme hřebíček a s opatrností nalijeme 2,5 hrnku vroucí vody (opatrně proto, aby cibulka zůstala u dna). Přikryjeme poklicí a v troubě pečeme asi při 180-200 °C 20-25 minut. Neměla by se připálit, ale voda by se měla vstřebat. Toto je velmi jednoduchý a spolehlivý způsob vaření rýže.
2
Odebereme několik lžic vařené rýže a vychladíme. Přidáme mleté maso, osmahnutou cibulku s kostičkami rozškvařené slaniny, osolíme, opepříme a důklladně prohněteme.
3
Paprikám odkrojíme plátek ze širokého konce a vydlabeme semínka. Dáme do vroucí slané vody a krátce povaříme až změknou. Vyndáme a vychladíme. Naplníme masovou směsí a dáme do kastrolu s rozpáleným máslem. Posypeme kousky rajčat, přikryjeme a dusíme asi půl hodiny. S paprikami občas hneme vařečkou, rády se připalují.
4
Podáváme se zbývající rýží. Opět jeden starší, ale výborný a osvědčený recept.