g
hovězí maso
(Používáme nasolená a proleželá masa se 30 g solící smesi na 1 kg)
750
g
vepřové maso
Bez kůže
10
ml
voda
pepř mletý
2,50 g
mletá paprika
5,50 g pálivá
mletá sladká paprika
4,5 g
3
g
mletý kmín
4
g
česnek
Utřený
Postup přípravy receptu
1
Hovězí maso jemně umeleme (otvory 2 mm) přidáme vodu s rozmíchaným kořením a vypracujeme hladkou spojku, můžeme použít mixéru. Libové vepřové hrubě umeleme (otvory 13 mm) a vmícháme do připravené spojky. Narážíme do stíratelných vepřových střev a tvoříme delší klobásy nebo malé salámy. Udíme studeným kouřem, teplota nesmí přesáhnout 20 °C. Podle průměru salámu udíme 50-70 hodin.
2
Jakmile má salám zlatohnědou barvu, uhasíme oheň, ale salám ještě necháme ještě 3 hodiny chladnout. Chceme-li získat trvanlivý salám musíme ho až 3 měsíce sušit v temné, suché, dobře větratelné místnosti při teplotě 10-15 °C.